Rólunk

Mein Name ist Katalin Farkas, ich bin 43 Jahre alt.
Als ausgebildete Deutschlehrerin habe ich Pädagogik und Psychologie-Prüfungen abgelegt, Germanistik an der Universität ELTE in Budapest studiert – und mit dem Ergebnis „Kiváló” (Summa Cum Laude) beendet.

Ich bin sehr stolz auf unsere “Lehrerdynastie”: Mein Großvater, mein Onkel, meine Mutter und noch acht andere Familienmitglieder (Cousins und Cousinen) waren oder sind Lehrer. Ich freue mich sehr, diese Tradition weiterzuführen.

Ich spreche mehrere Sprachen (Englisch, Deutsch, Russisch und Spanisch) und habe viel Zeit im Ausland verbracht.

Seit 24 Jahren unterrichte ich Sprachen in verschiedenen Altersgruppen (Kinder ab 5 Jahren, Jugendliche und Erwachsene) in Kindergärten, Grundschulen und Fachschulen sowie als Privatlehrer.

Mészáros Csaba vagyok, a Hotel Talent megálmodója és kezelője. Ha magabiztossá, kommunikatívvá és megvalósítóvá szeretnél válni külföldi hotelben vagy folyami hajón töltött időszakod során, a legjobb helyen vagy.

2015 óta külföldön tevékenykedve folyamatosan új kihívásokat keresek, amikből rengeteget fejlődök. A motivációm mindig is a tanulás volt: az idegen nyelvek elsajátítása és a különböző országokból származó emberekkel való kapcsolatteremtés. 

Mindig is érdekelt, hogyan élnek máshol az emberek, mit csinálnak jobban vagy rosszabbul nálunk. Mivel rengeteg pozitív tapasztalatot gyűjtöttem a külföldi tartózkodásom alatt, kíváncsi voltam, hogyan hozhatom ki a maximumot a kintlétem alatt. Az eredmény: megszállott önfejlesztővé váltam, azaz a tanulás örök szenvedélyemmé vált.

Az út nulláról az Amadeus utasszállító hajó forgalmas recepciójáig

Elmondhatom, hogy külföldi létem során rövid idő alatt teljesen átformálódott a személyiségem, német tudásomat társalgási szintre fejlesztettem. 2018-tól luxus folyami hotelhajókon voltam recepciós, ahol végre elmondhattam azt, hogy teljesült egy álmom. Azt csináltam, amit szerettem – folyamatosan új emberekkel kerültem kapcsolatba. Az angol nyelvet a némettel együtt feljavítottam, társalgási szinten kommunikáltam főként amerikai, holland, ausztrál, angliai, német, svájci és osztrák utasainkkal, akik 5 csillagos fedélzeten utaztak az Amadeus-on velünk.

Nagyon örülök annak, hogy a törekvéseim meghozták a várva-várt eredményeket. Külön élmény számomra, hogy beutaztam Európának jelentős részét, mint pl: Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország, Svájc, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Bulgária, Románia a Fekete-tengerig.

Folyami hajós pályafutásom alatt nem voltam egyedül. Olyan tapasztalt menedzserek vettek körbe, akik hatására fejlődni keztem. 

Rájuk példaképként tekintek vissza a mai napig. Az idegen nyelvek mellett rengeteg vezetés-irányítási, kommunikációs készségeket sajátítottam el, miközben egyre magabiztosabbá váltam az évek során.

Kezdőként óriási tapasztalatra tehettem szert, egy olyan életstílusra, amelyet nem fogok elfejteni. 

Minden reggel örömmel keltem fel és vártam az új kihívásokat, új helyzeteket, új embereket, akikkel aznap beszélni fogok. Amikor pedig megkérdezték, hanyas szinten van a motivációs skálám 0-tól 10 ig – én 11-et feleltem.

Itt láthatsz egy interjút velem a Duna Rapszódia jóvoltából

Céljaim

Célom, hogy a jövőben a céljait megvalósítani vágyó, vendéglátásra – vagy hotel karrierre építő, külföldön dolgozóknak az összegyűjtött tapasztalataimmal segíteni tudjak. Saját magamon vettem észre, hogy minden lehetséges, amit el tudunk tervezni és teszünk is érte. Bármi lehetséges a világon és úgy gondolom, hogy nem érdemes megállnunk ott, ahol vagyunk, az élet túl drága és minden múlandó.

Mindenkinek joga és lehetősége van arra, hogy felépítsen egy stabil karriert. Ezt jobb előbb, mint utóbb. A jobb karrier motivációt ad, a motivációval pedig lehetőségünk van valamit jobban csinálni másoknál, ezért pedig egy szebb fizetés, vagy több szabadidő lesz idővel a jutalom

Miért érdemes a recepciós szakmát magas színvonalon elsajátítani?

A karizmáról szociálisan beszélünk, ahogyan az emberek egymáshoz viszonyulnak szociális közegben. Kreatív problémamegoldó képesség fejlesztése szintén nagyon fontos, gondolj csak bele, amikor stresszhelyzetek un. “tűzoltás” áll fent. A produktivitás a halogatás legyőzésére van és az asszertív kommunikáció segít abban, hogy a vendégeket és a személyzetet úgy kezeljük, hogy mindenki érvényesülhessen. A lényegre törő beszéd pedig segíti a gyors kommunikációt, felgyorsítja az elme működését. Vezetői, irányítói, szervezési készségek: bizony erre is szükség van, például amikor a managered utasítását adod át a személyzetnek, vagy a vendégeknek. Azt is meg kell tanulnod, hogy hogyan találj önállóan megoldást hirtelen történő szituációkban. Az egyik kedvencem pedig a karizma, hogy megtanulsz étékesíteni, meggyőzni másokat, vagy jó benyomást kelteni másokban.

Számomra felbecsülhetetlen készség az, ha valaki beszél idegen nyelveket. A félelem legyőzésére a gyógymód, ha szembe megyünk velük. Egy hotel recepciója rendkívül forgalmas hely és nem tudod elkerülni, hogy ne gyakorold a natív nyelveket. Az angol nyelv a tudások forrásának a nyelve, jellemzően minden új információ ezen a nyelven érhető el először. Ha nemzetközi recepciósként dolgozol, az idegen nyelvek fejlesztése számodra nem kerül költségbe.

Ha valaki jól érzi magát egy hotel recepciójában, minden nap erősebb, talpraesettebb és motiváltabb lesz. Már önmagában az is egy motiváló, hogy felettesek, menedzserek, vezetők vesznek körbe. A kommunikáció során létrejövő barátságok húzóerővel rendelkeznek a fejlődés során. Lesznek olyan emberek, akikre mentorként fogsz tekinteni. Beindul egy öngerjesztő tanulási folyamat.

Mivel forgalmas helyen tevékenykedsz, sokat találkozol emberekkel. Remek alkalom kínálkozik a mindennapokban egy státusz felépítése mások szemében. Ide tartozik a bizalom és a segítőkészség, amikor tudják, hogy bármikor fordulhatnak hozzád. Te megoldod a problémájukat.

Szerencse, hogy a sok tanulás meghozza gyümölcsét. A hotel recepció nem egy átlagos munka, amit megtanítanak veled. Nevezhetjük egy életstílusnak, mert ha megszereted, mindig azt szeretnéd majd csinálni ezek után. Az elismerések után nem maradhat el az anyagi siker sem. Aki a fent említett készségekkel rendelkezik, biztosan több lehet másoknál.

Nemzetközi elismeréseim, ajánlásaim

AnQor Limited Team (Folyami hajózás 2018-2020.)

River Cruise Services Ltd (Folyami hajózás 2021.)